TITULINIS FORUMAS MŽ TAISYKLĖS RAAD TELEFONAI STRAIPSNIAI FOTO GALERIJA VIDEO GALERIJA PADĖKOS TRANSLATE
2024/03/28/ 19:08:17   
Navigacija
Klubo rekvizitai
Siuntimai
Web nuorodos
Duk
Paieška
Kontaktai
Žiniasklaidai
Reklama
Tinklapio administratoriai
Forumo temos
Naujausios temos
Nuo ko pradėti
Kur medzioti galima?
Matomumas ežeruose
Medžioklė Norvegijoje
Nesąmonės, bet juokinga!


Karščiausios temos
Kas čia brakonieriai?[2535]
Medžioklė Norvegijoje[2352]
Hidrokostiumai (ben...[2324]
Projektas įžuvink e...[1625]
Grįžau iš medžioklė...[1337]

Vartotojų tinkle
Prisijungusių svečių: 4
Prisijungusių narių nėra

Registruoti nariai: 1,676
Neaktyvūs nariai: 2
Naujausias narys: Beaver
Paskutiniai straipsniai
Kaip saugiai ir efek...
Šamas žiemą ir vasarą
Karpių medžioklė
"TAI YRA" vandens sk...
Palaukiminė meždioklė
Populiariausi straipsniai
Stacionari rūkykla
Povandeninė žūklė – ...
Gaminam rūkyklą
Povandeninė medžiokl...
Retos ir nykstančios...
Klubo rėmėjai
Profilis facebook'e
Reklama
Paskutiniai Komentarai
GintarasGVE
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?
Žiūrėti

GintarasGVE
12. Povandeninė žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas.

Kas gali paaiškinti, kur prasideda ir kur baigiasi rekreacinė zona pajūryje?
Žiūrėti

legris
Gaila,kad tik dabar paskaiciau Sokiai pokiai
Žiūrėti

gasas
fantastika!
Žiūrėti

mb
Geras atidarymas! Sveikinimai Ploja
Žiūrėti

Richi
Gera !!!
Žiūrėti

Naujausi filmai
Spearfishing... [29/10-17]
Šamų medžiok... [19/02-15]
Šamų medžiok... [12/02-15]
Nardymas po ... [12/02-15]
Halibutų med... [12/02-15]
Spearfishing... [01/09-14]
Freedving Ai... [04/08-14]
Elektrėnų ma... [14/10-13]
TV laida "Ap... [01/07-13]
Baltuju Laka... [11/08-12]
Medžioti draudžiama
Vėgeles
gruodžio 15-sausio 15 d.,
lydekas
vasario 1-balandžio 20 d.,
sterkus
kovo 1-gegužės 20 d.,
kiršlius
kovo 1-gegužės 15 d.,
salačius
balandžio 1-gegužės 15 d.,
žiobrius
gegužės 15-birželio 15 d.,
otus
gegužės 1-liepos 31 d.,
upėtakius
spalio 1-gruodžio 31 d.,
sykus
spalio 1-gruodžio 31 d.

Medžioti galima čia...

Sakmė apie neoprenus
1953 metais kompanijos Beuchat International įkūrėjas prancūzas Žoržas Biuša sukūrė pirmą pasaulyje kostiumą gumos putų pagrindu. Šitas išradimas tapo kertiniu įvykiu povandeninių gelmių užkariavimui ir davė didžiulią paspirtį povandeninei medžioklei ir fridaivingui. Dabar daugelis iš mūsų savo garderobe turi kostiumą, gal net du ar tris.

Atsiminkit kaip jūs rinkotės savo pirmą kostiumą, į ką jūs visų pirma atkreipdavot savo dėmesį, išskyrus kainą? Spalva, anatominis pasiuvimas, apsaugos? Noriu jus nuvilti, hidrokostiumai – tai visų pirma neoprenas, tai yra guma. Savaime suprantama didžiausią vaidmenį renkantis hidrokostiumą turėtų užimti teisingas neopreno pasirinkimas, atsižvelgiant į nardymo specifiką. Žemiau pateikiu citatą iš žinomo visiems gamintojo O.ME.R. portalo:

Naujas kamufliuotas hidrokostiumas Brown Mimetic turi spalvinimą su rudais atspalviais. Gaminamas iš aukštos kokybės neopreno, 5 arba 6,5 mm storio, atvira pora viduje. Anatominis pasiuvimas ir išmatavimų lentelė iš 8 dydžių leidžia kiekvienam medžiotojui išsirinkti sau kostiumą idealiai atitinkantį jų anatomines proporcijas. Visos siūlės Brown Mimetic apsaugotos juostelėmis iš likros, o siūlių susidūrimo vietos papildomai užtvirtintos apvaliais įtvirtinimais.

Kokia informaciją apie neopreną duoda šis įrašas: „Gaminamas iš aukštos kokybės neopreno, 5 arba 6,5 mm storio, atvira pora viduje“. VISKAS! Kas yra šio neopreno gamintojas, koks jo tankumas ir savybės? O juk būtent tai įtakos komfortą ir nardymo charakterį. Nejaugi jūs galvojate, kad O.ME.R. inžinieriai patys gamina šią gumą? Jie, kaip ir visos kitos firmos, naudoja jau gatavo neopreno lapus nupirktus iš gamintojų. Tokių gamintojų yra daug: Yamamoto, Heiwa, Sheico, Nam Liong, Daiwabo, Rubatex, ir t.t. Kaip ir visur, tarp jų yra dideli kokybės ir kainos skirtumai... (Pastabus skaitytojas taip pat pastebės , kad anatominis pasiuvimas taip pat atlieka svarbų vaidmenį komfortui, bet jį dabar siūlo visi ir mes dar sugrįšim prie „anatominio“ pasiuvimo šio straipsnio antroje dalyje.)

O.ME.R. pavyzdys - ne vienintelis. Pvz. Beuchat pažymi neopreno modelį (Yamamoto 45) tik ant vieno iš 8 medžioklinių kostiumų modelio, ant savo „flagmano“ Mundial Elite. Iškyla natūralus klausimas: Kodėl ant brangių kostiumų gamintojai nebijo nurodyti neopreno modelio, o ant pigesnių kostiumų rašo tik tai, kad ten aukštos kokybės neoprenas? Deja, atsakymas labai paprastas – dauguma gatavų kostiumų medžiotojams ir fridaiveriams gamina iš pigių ir ne pačių kokybiškiausių medžiagų. Skirtingų gamintojų kostiumai dažniausiai suklijuoti iš tos pačios gumos, ir aišku kuom belieka gamintojams masinti pirkėją, tai anatominis pasiuvimas, naujas kamufliažas, siūlių apsauga ir kitos tankiai naudojamos, bet nelabai reikalingos opcijos.

Šito straipsnio tikslas padėti jums nepasiklysti tarp skirtingų neoprenų savybių ir modelių, išorinių ir vidinių padengimo variantų ir kitų faktorių, kurie įtakos būsimo hidrokostiumo kokybę. Mes tai pat jums pristatysim visiškai naują, nesulyginamą su gatavais parduotuviniais gaminiais, visiškai kitokį kokybės ir komforto lygį. Jūs susipažinsite su Elios, absoliutus standartas povandeninei medžioklei ir fridaivinge, su firma, kurią renkasi pasaulio čempionai.

Pirmoje straipsnio dalyje mes pakalbėsim apie bendras skirtingų neoprenų savybes, o antroje dalyje aptarsim atskirus modelius detaliau ir duosim konkrečius patarimus, kaip išsirinkti hidrokostiumą atsižvelgiant į firmos Elios asortimentą...

Pirma dalis. TRUPUTIS TEORIJOS...

Pradžioje išsiaiškinsime terminus. Kostiumą sudaro neoprenas, suputota guma. Burbuliukai gumoj užpildyti ne oru, o azotu, kas leidžia pasiekti didesnę termoizoliaciją. Iš išorės neoprenas gali būti padengtas medžiaga (angl. lining) arba padažytas (painting). Viduje medžioklinis arba fridaivingui skirtas kostiumas greičiausiai turės atvirą porą (open cell) arba užpurkštas padengimas ant jos (coating). Išorinis medžiaginis padengimas naudojamas tam, kad apsaugoti nuo įpjovimų (akmenukais, šakom, harpūnu ir t.t.). Išorinis dažas gali būti naudojamas kamufliažui arba pagerint slydimą vandenyje.

Verta pažymėti, kad egzistuoja pakankamai daug neoprenų tipų su skirtingom medžiagom kostiumo viduje. Bet tai kostiumai narams arba nardymui šiltame vandenyje. Mūsų klimato sąlygomis labiausiai tinka hidrokostiumai su atvira pora arba vidiniu užpurškimu. Būtent apie tokius kostiumus mes ir pakalbėsim toliau.
Atvira pora susidaro iš pusiau perpjautų gumos burbuliukų, kurie kiekvienas veikia kaip maži čiuptukai. Šita medžiaga , prisisiurbia prie odos, žymiai pagerindama kostiumo termoizoliaciją, jis žymiai šiltesnis už kitus neoprenus su medžiaga viduje. Tam, kad užsidėti kostiumą su atvira pora, būtinai reikia muiluoto vandens. Vidinis užpurkštas padengimas truputį palengvina kostiumo užsidėjimą, leidžia naudot mažiau muilo arba jo visiškai atsisakyti.



NEOPRENO TANKUMAS

Kostiumo pagrindine dalimi lieka guma ir skirtingi jos modeliai turi skirtingas savybes. Būtent nuo šito ir pradėsime. Egzistuoja trijų tipų neoprenai: žemo, vidutinio ir aukšto tankumo. Neopreno tankumas nustatomas, kaip ir pačios gumos savybėmis, taip ir oro kiekio ir gumos suputintoi medžiagoj santykiu (daugiau oro - mažesnis tankumas). Nuo tankumo priklauso kostiumo komfortiškumas ir elastingumas, o tai pat jo susispaudimas gylyje: kuo didesnis neopreno tankis, to geriau jis išlaiko savo pradinį storį ir termoizoliacijos savybes didėjant slėgiui.

1. Mažo tankumo neoprene (minkštas neoprenas, soft, low density) daugiausiai oro ir jis elastingiausias, gali stipriai temptis ir komfortiškas. Vadinasi, mažo tankumo neoprenas bus pats patogiausias. Jis mažiausiai kaustys jūsų judesius. Didžiausias minusas tai, kad jis stipriai susispaus gylyje, kas priveda prie staigaus plūdrumo praradimo. Specialistai pataria naudoti ji nardant į nedidelius gylius iki 20 m. Aišku, atsižvelgiant į tai, kokiame gylyje dauguma iš mūsų medžiojam, tai yra sąlyginis trūkumas. Kita problema gali būti jo mažas atsparumas susidėvėjimui. Mažo tankumo neoprenas labiausiai linkęs susent ir susėsti aktyviai jį naudojant, už komfortą reikia mokėt... Tuo tarpu šis kostiumas be problemų jums tarnaus 2-3 aktyvius sezonus. Šį neopreną galima pasiūlyti maksimalaus komforto mėgėjams. Tai pat susimąstyti apie minkšto neopreno pirkimą vertėtų, kai kostiumo storis 7mm ir daugiau. Šita skūra ir taip stipriai sukausto judesius, o čia neverta aukoti per dideliu elastingumu ir komfortu.

2. Vidutinio tankumo neoprenas (medium density) mažiau pasiduoda suspaudimui, jis labai tinka panėrimams iki 40 m, neturi ryškios plūdrumo praradimo ribos. Tai pat jis yra labiau atsparus susidėvėjimui ir ilgiau išlaiko pradinį storį. Negatyvi pusė ta, kad jis mažiau komfortiškas. Jis mažiau elastingas ir minkštas negu mažo tankio neoprenas. Aš labiau siūlyčiau šį neopreną vasariniams kostiumas 3-5 mm. Bijau, kad kostiumams 7-8 mm gali būti per kietas, bet aš mėgstu komfortą ir pasiruošęs aukoti atsparumą susidėvėjimui dėl jo, perkant mažiau patvarų kostiumą iš minkšto neopreno.

3. Aukšto tankumo neoprenas (high density) mažiausiai pasiduoda suspaudimui gylyje. Iš kitos pusės jis kiečiausias - „medinis“. Su šiuo kostiumu patogiai nepaplaukiosi, jis kaip spyruoklė grąžins jūsų galūnes į pradinę padėtį. Jums teks eikvoti papildomų jėgų kiekvienam judesiui ir naudoti brangų deguonį. Užtat dėka to, kad jis nesusispaudžia, jis nuostabiai išsaugo šilumą netgi dideliame gylyje. Dauguma šlapių daiverių kostiumų padaryti būtent iš šio neopreno. Medžiotojams vertėtų susimąstyti apie tokius kostiumus, jei jų kasdieninėje praktikoje pasitaiko panėrimai į niekingus 40-60 metrų.

IŠORINIAI PADENGIMAI

Toliau mes apžvelgsime išorinius neopreno padengimus (lining). Jei jūs manote, kad medžiaga iš išorės ne labai svarbi, tai stipriai klystate. Visa esmė elastingume...

1. Labiausiai elastingi ir komfortiški yra kostiumai su pliku neoprenu, tai yra kostiumai be medžiagos. Daugelis klaidingai mano, kad iš išorės plikas kostiumas yra atvira pora. Taip nėra, išorinis padengimas pliko kostiumo arba „lygi oda“ (smoothskin) – tai neoprenas apdirbtas tam tikru būdu. Jo paviršius lygus, burbuliuku duobučiu nesimato, kitais žodžiais - pora uždengta. Tai suteikia jam geras hidrodinamines savybes ir sumažina pasipriešinimą vandeniui, leidžiant narui slysti žymiai geriau ir eikvoti mažiau energijos judėjimui. Pliki kostiumai nepersiuvami, o tik suklijuojami. Tai nė kiek nesutrumpina jų gyvenimo laiko, juk neoprenas siuvamas tik tam, kad išvengti medžiagos išsiardymo ar atsisluoksniavimo nuo neopreno. Nežiūrint į komfortą ir geriausią elastingumą, jie turi vieną minusą. Jie mažiausiai atsparūs įpjovimams. Aš šio kostiumo nesiūlyčiau naujokams ir žmonėms, kurie nelabai saugo savo įrangą. Bet jeigu jūs turite patirties elgtis su medžiokliniais kostiumais, tuomet nereikia bijoti lygios odos. Ją žymiai sunkiau suplėšyti ar įpjauti, negu jums tai atrodo. Tai patvirtina mūsų mažas testas, kurį jūs rasite žemiau. Jūs visada galite papildomai užsakyti gumines apsaugas labiausiai pažeidžiamom vietom: keliams ir alkūnėms.



1.1. Be plikos gumos smoothskin rinkoje pasirodė hidrokostiumai iš mesh skin neopreno, pas mus jį kartais vadina ryklio oda. Tai irgi plikas neoprenas, tik jo išorinis paviršius turi reljefinį paviršių, guma tarsi prideginta. Dėka šio, medžiaga labiau apsaugota nuo įpjovimų ir įbrėžimu, bet ir čia ne viskas taip paprasta. Visų pirma, du patys garsiausi neoprenų medžioklei ir fridaivingui gamintojai Yamamoto ir Heiwa kažkodėl negamina tokios medžiagos. Ryklio oda dažniausiai gaminama iš pigesnių neoprenų pvz. Nam Liong ir kainuoja jie pigiau už gerus smoothskin kostiumus. Kodėl? Sukelia įvairių minčių... Antra, pavojus pažeist kostiumą laukia jūsų ne vandenyje, bet ir ant kranto. Rifliuotas paviršius blogai slysta netgi būdamas drėgnas. Todėl medžiagą pakankamai lengva suplėšyti tuomet, kai jūs jį nuiminėsit išversdami striukę, tuomet kai neoprenas ant krūtines ir nugaros susideda pusiau ir jūs nutraukinėjat kostiumą nuo savęs. Pabandykit paimti švitrinį popierių, sulenkit jį pusiau ir pabandykit patrinti, ar jis slys? Mano vienas pažįstamas stipriai suplėšė savo ryklio odos kostiumą nuiminėdamas jį hidrosmūgo metodu. Trečia, forumuose pasitaikydavo pranešimų, kad tokie kostiumai linkę praleidinėti vandenį vietose, kur susiliečia striukė su kelnėm. Rifliuotas kelnių paviršius ne taip gerai prisisiurbia prie atviros poros striukės, kaip pliko neopreno atveju, ir vandeniui lengviau prasiskverbti į kostiumo vidų.



1.2. Taip pat egzistuoja sendvič-neoprenas. Tai trijų sluoksnių laminuota medžiaga, kur tarp dviejų neopreno sluoksnių įklijuotas nailonas. Tai padaro neopreną labiau atspariu susidėvėjimui, ir apsaugo atvirą porą viduje. Bet daugelis gamintojų, jų tarpe ir Elios, atsisakė jį naudot. Visa esmė tame, kad idealiai izoliuoti vidinį sluoksnį nuo drėgmės neįmanoma. Vanduo po truputį įsigeria i nailoną, jis neišdžiūna tinkamai, ir tai priveda prie atsisluoksniavimu.

2. Jeigu palyginti pliką kostiumą su kostiumu, kuris padengtas medžiaga iš išorės, tai pastarasis žymiai labiau kaustys judesius. Slydimas vandenyje irgi bus blogesnis, bet nardant negiliai iki 20 m skirtumas bus mažai pastebimas. Skirtingi išorinės medžiagos tipai irgi skirtingai tempiasi. Labiausiai pažengę yra supertamprios arba superstreč medžiagos – kanoko ir nailonas superstreč (nylon superstrech). Šios medžiagos turi padidintą kiekį likros, o kanoko dar papildomai ir audžia ypatingu būdu. Neoprenas su tokia medžiaga truputį nusileidžia plikam neoprenui, bet užtat turi papildomą apsaugą nuo įpjovimų. Pavyzdžiui, Beuchat Elaskin padengtas būtent tokia elastinga medžiaga.



*Dažnai pasitaiko painiava pavadinimuose. Firma Elios gamina neoprenus su supertampria medžiaga iš IŠORĖS - jie bendrai vadinasi superstretch. Taip pat gaminami neoprenai su supertampria medžiaga iš VIDAUS kostiumo, bet šiuo atveju naudojamos kitos medžiagos ir jie gamintojų vadinami superelastic.

3. Blogiausiu ir, mūsų apgailestavimu, labiausiai paplitusiu variantu yra, standartinis nailoninis padengimas. Neoprenas su juo blogiausiai tempiasi ir stipriai kausto judėjimą. Dauguma firmų (Cressi, Omer, Beuchat, ir t.t.) naudoja savo labiausiai paplitusiose modeliuose būtent tokią medžiagą, nors kainos skirtumas lyginant su supperstretch yra minimalus.

Skirtingų tipų padengimų tamprumo palyginimui aš atlikau nedidelį testą. Aš ištempdavau 17 cm gabaliuką 5mm neopreną ir išmatuodavau rezultatus. Visi neoprenai buvo su atvira pora viduje. Gumą tempiau rankomis, kiekvieną gabalą tempiau maksimaliai, gabalai daugmaž buvo vieno pločio. Neoprenams su medžiaga ištempimo maksimumą apribodavo medžiagos tamprumas. Plikiems neoprenams maksimumą nustatydavau eksperimento būdu, pradžioje aš net suplėšiau kelis gabaliukus. Ištempimo ilgis buvo matuojamas iki vietos laikomos pirštu.

Nors šitame palyginime dalyvavo skirtingų tipų gumos, pagrindinis skirtumas elastingume pasiskirsto tarp trijų klasių išorinio padengimo: plikas neoprenas, neoprenas su elastingu audiniu iš išorės (kanoko ir neilonas superstretch) ir neoprenas su standartiniu nailoniniu padengimu. Žemiau pateikiami testo rezultatai.



Smoothskin:

Yamamoto 45 – 46 cm
Heiwa (2) – 39 cm
Heiwa – 45 cm
Mesh skin – 40 cm
Vidutiniškai – 43 cm
Superstretch medžiaga kanoko – 34 cm

Paprastos medžiagos:

Heiwa - 26 cm
Nam liong – 29 cm
Sheico (2) – 28 cm
Sheico – 26 cm
Vidutinis didis – 27 cm

Reikėtų atskirai pažymėti rezultatą neopreno heiwa smoothskin (2) rezultatą, šitas gabalas buvo kažkada suplėšytas jo galimybių patikrinimui, o vėliau suklijuotas (foto). Aš tempiau jį ganėtinai atsargiai, bet netgi po suklijavimo jo patikimumas mažai atsiliko nuo sveikų gabalų, bei nesiruošė plyšti per siūlę daugiau nei dvigubai ištempus. Mano manymu, tai yra svarus argumentas plikų neoprenų patikimumui.

Bet nepaisant elastingumo yra dar viena nepaprastai svarbi savybė, kuri atskiria pliką kostiumą nuo kostiumo su išoriniu medžiaginiu padengimu. Išorinis paviršius pliko neopreno praktiškai akimirksniu išdžiūna, vanduo nesušlapina gumos ir lašai paprasčiausiai nurieda nuo jos. Tai svarbus faktorius, jeigu jūs perlaukinėjate su valtimi iš vieno nardymo taško į kitą. Daugelis žino, kad dažnai per tokius perplaukimus sušąlama žymiai stipriau negu vandenyje. Drėgnai medžiagai džiūnant vėjyje, jos temperatūra krenta ir jums darosi šalta. Būtent todėl ant drėgno kostiumo reikia užsidėti neperpučiamą ploščių. Bet jeigu pas jus plikas kostiumas, tai jis išdžiūna akimirksniu, vėjas jums jau nebaisus ir valtyje bus žymiai šilčiau. Šita savybė pravers ir tiems, kurie mėgsta grįžti namo su kostiumu. Dabar nereikia bijoti, kad jūsų mašinos sėdynė sušlaps.

Neseniai firmos Elios asortimente atsirado naujas tipas neopreno su išoriniu medžiaginiu padengimu hydrorerpellent. Medžiaga impregnuota specialiu tirpalu, kuris atstumia vandenį. Išlipę ant kranto jūs gaunat efektą pliko neopreno – vanduo momentaliai nubėga nuo kostiumo. Apgailestavimui su laiku vandenį atstumiantis impregnantas nusitrina ir efektas sumažėja. Nuotraukoje gerai matosi , kad lygi oda ir hidrorepellentas lieka sausi tuo tarpu, kai paprastas nailonas sušlapo. Ant oranžinio įdėklo nufotografuotas vanduo, nesušlapino hidrorepellentinio padengimo.
Egzistuoja tai pat dvipusiai kostiumai, kuriuos galima nešiot iš abiejų pusių, vadinami reversible.



Iš vienos pusės - lygi oda (smoothskin), iš kitos pusės superelastinga medžiaga. Jei narui reikalingas maksimalus slydimas arba jam nesinori kankintis su muiluotu vandeniu, tai sausas kostiumas uždedamas medžiaga į vidų ir lygia oda į išorę. O jei reikalinga papildama termoizoliacija arba apsauga nuo įpjovimų, tada kostiumas uždedamas medžiaga į išorę, lygia oda į vidų. Kad siūlės netrintų odos, medžiaga nesusiuvama, o suklijuojama. Dažniausiai tokie kostiumai naudojami tik šiltame vandenyję ir daromi ne storesni nei 3 mm. Atkreipkit dėmėsį, kad su tokiu kostiumu bus šalčiau nei su kostiumu atvira pora, todėl kad lygios odos poros uždengtos ir neturi prisisiurbimo efekto. Atviros poros naudojimas iš išorės nepraktikuojamas dėl kelių priežasčių. Pirma – tokia medžiaga bus labai jautri įpjovimams. Antra – hidrodinaminės savybės atviros poros žymiai blogesnės nei lygios odos.



KOSTIUMO IŠORINĖS DALIES DAŽYMAS.

Dabar mes pakalbėsim apie kostiumo išorinės dalies dažymą (painting). Klasikiniai kostiumai fridavingui dažomi vienspalviai. Pvz. mėlynai, raudonai, žaliai, auksiniai ir t. t.

Medžiotojai suteikia pirmumą kamufliažinėms spalvoms. Daugelis kostiumų su medžiaginiu padengimu taipogi turi kamufliažines spalvas:



Visgi nė vienas iš jų neatrodo taip gražiai ir įdomiai, kaip rankiniu būdu išdažytas plikas neoprenas. Aš neaptarinėsiu čia, suveikia komufliažas ar nesuveikia. Internetas ir taip pilnas tokio pobūdžio ginčų, o tiesa iki šiol nesurasta. Venitelis dalykas kame aš esu tikras, tai kad kamufliažas 100 proc. veikia besideginančias merginas paplūdimyje. Visgi, spręskite patys...

Atskirai pažymėtini dažai fridaiverių kostiumams. Specialių priedų kostiumuose supersmoothskin (super lygi) naudojimas padeda pagerint hidrodinamines savybes, tai yra slydimą, 20 proc. daugiau lyginant su paprasta lygia oda. Bet gamintojai pataria įsigyt tokius kostiumus tik, jei jus planuojate nerti giliau nei 50m. Jei jūs neneriat taip giliai, tai jūs ir nepastebėsite skirtumo.



VIDINIAI UŽPURŠKIMAI

Pabaigai pakalbėkim apie vidinius užpurškimus (coating). Kaip buvo kalbėta ankščiau, tai panašūs į dažus padengimas, kuris užpurškiamas ant atviros poros, vidinę kostiumo dalį ir tai palengvina užsidėjimą. Bet kurio atveju jums teks naudoti nors ir nedidelį muiluoto vandens kiekį. Kraštutiniu atveju jūs galėsite užsimauti kostiumą su nedideliu kiekiu vandens, bet tai nebus taip lengva. Kartais vidinis padengimas gali turėti baktericidinių savybių. Tai neleidžia daugintis bakterijoms ant gumos paviršiaus ir neleidžia atsirasti nemaloniam kvapui. Man toks bonusas nelabai suprantamas... Reikia tesiog gerai išskalaut po nardymo ir gerai išdžiovint ir nebus jokių kvapų.

Egzistuoja daug įvairių vidinių užpurškimų: auksinis, varinis, titaninis, juodas, metalait ir t. t. Gamintojai dažnai užtikrina, kad užpurškimai daro kostiumą šiltesniu dėl to, kad atspindi infroraudonus kūno spindulius. Pastebėkim, kad kostiumas su užpurškimu bus 15 – 20 proc. brangesnis už klasikinius atviros poros kostiumus. Todėl forumuose bus nemažai diskusijų apie jų naudą. Deja, patikrinti, kiek toks kostiumas šiltesnis įmanoma tik laboratoriniu būdu, o nepriklausomų testų rezultatuų aš nesu matęs. Aptariant papildomą termoizoliaciją dauguma vartotojų sutinka, kad atvira pora visgi šiltesnė. Ir čia yra logikos, užpurškiamas dažas kažkiek uždengia porą. Tokiu būdu prarandamas prisisiurbimo efektas, neoprenas ne taip stipriai priglunda prie odos ir pablogėja termoizoliacija. Neretai sutinkami pranešimai apie alergiją vienam ar kitam padengimui. Ir galiausiai šitas dažas su laiku nusitrina ir prarandamas teigiamas efektas. Sumuojant tai kas išdėstyta aukščiau, norint maksimaliai šilto kostiumo – imkit atvirą porą, tuo pačiu sutaupysit šiek tiek pinigų. Bet jeigu jūs nardot šiltame vandenyje ir jums aktualu naudoti mažiau muilo užsidedant kostiumą ir jūs nesate alergiškas – bandykit užpurškimą.



PABAIGAI APIBENDRINSIM.

Geriausias medžioklinis ar fridaivingo kostiumas bus padarytas iš minkšto ar vidutinio minkštumo neopreno, turės atvirą porą viduje. Fridaiveriai ir žvejai praktikuojantys nardymo medžiokles teiks pirmenybę plikam kostiumui, o nendrininkams papildomai apsaugai prireiks išorinio padengimo iš superstretch medžiagos arba ryklio odos. Yra taip pat ir papildomos opcijos, kaip vidinis užpurškimas, kamufliažas, apsaugos ir dažymas, kuriuos renkasi individualiai. Antroje straipsnio dalyje mes pakalbėsim apie konkrečius neopreno modelius ir duosim rekomendacijas renkantis hidrokostiumą atsižvelgiant į nardymo specifiką.

Straipnsį vertė Alex
Straipsnis išverstas ir patalpintas leidus www.freedive.ee

Povandeninės žūklės klubas NERIAM






Komentarai
alex 2011/11/20/ 11:29:23
Tiesa po sio straipsnio vertimo pabandziau savo Eliosa apsideti be sampuno, kadangi pas mane su vidiniu padengimu. Taigi eksperimentas praejo visai narmaliai, tikrai didelio skirtumo nepajauciau, tik pres nuimima slikukstelejau silto vandians i vidu nes bijojau nuiminedamas suplesit. Jausmas tikrai superinis, atrodo kad kostiumas prilipes pre odos, neslidineja, nesidaro rauksliu tarsi vientisas su oda. thumbs upthumbs upthumbs up
tamulis 2011/11/20/ 13:13:17
Dėkui labai geras straipsniukas thumbs up
Mikis 2012/02/29/ 13:31:37
Labai saunus straipsnis ACIU. Manau nemazai pades renkantis nauja kostiuma.Oki poki
Rašyti komentarą
Prisijunkite, norėdami parašyti komentarą.
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungti arba prisiregistruoti.

Nėra reitingų.
Prisijungti
Nario vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruokis

Pamiršai slaptažodį?
Paprašyk naujo
Atsitikitinis vaizdelis
Balciu
Balciu
Ežerų planai
Batimetriniai žemėlapiai
Šaukykla
Jei norite rašyti žinutes, turite prisijungti.

zebai11  
2022/07/07/ 17:25:51
kuršių mariose galima povandeninė žvejyba?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:55:55
12. Povandeninė žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas. Kas gali paaiškinti, kur prasideda ir kur baigiasi rekreacinė zona pajūryje?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:54:08
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:53:58
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?

doncas  
2020/07/17/ 00:03:34
Sveiki. Gal kam didelės dėžės šaldytiems trofėjams, kas į Norgę važinėja. Polistirolas, išorė 118× 78× 78,5 cm. Sienelė 8 cm. Dangtis irgi 8 cm storio. Kaunas. 20 pinigų.

Rodyti daugiau pranešimu
Naujausios nuotraukos
Norvegija 2020
Norvegija 2020
2020/11/03/ 08:48:21

Vienos Norvegijos istorija apie klubo išvyką
Vienos Norvegijos is...
2019/10/24/ 00:08:00

Vienos Norvegijos istorija apie klubo išvyką
Vienos Norvegijos is...
2019/10/24/ 00:07:07

Apklausa
Kaip dažnai medžiojate?

Kelis kartus per savaitę sezono metu

Kartą per savaitę sezono metu

Kartą per mėnesį sezono metu

Kartą, du sezono metu

Norėdamas balsuoti turite prisijungti.

Rezultatai
Komentarai : 0
Apklausų archyvas
Lietuvos žemėlapis
Skaitliukas
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai
Google Analytics
Google +
„Povandeninė žūklė
© Povandeninės medžioklės klubas 2007-2022
Povandeninė žūklė - viskas apie tai!

Bet kokią informaciją kopijuoti yra griežtai draudžiama be administracijos sutikimo