TITULINIS FORUMAS MŽ TAISYKLĖS RAAD TELEFONAI STRAIPSNIAI FOTO GALERIJA VIDEO GALERIJA PADĖKOS TRANSLATE
2024/04/27/ 11:59:21   
Navigacija
Klubo rekvizitai
Siuntimai
Web nuorodos
Duk
Paieška
Kontaktai
Žiniasklaidai
Reklama
Tinklapio administratoriai
Forumo temos
Naujausios temos
Nuo ko pradėti
Kur medzioti galima?
Matomumas ežeruose
Medžioklė Norvegijoje
Nesąmonės, bet juokinga!


Karščiausios temos
Kas čia brakonieriai?[2535]
Medžioklė Norvegijoje[2352]
Hidrokostiumai (ben...[2324]
Projektas įžuvink e...[1625]
Grįžau iš medžioklė...[1337]

Vartotojų tinkle
Prisijungusių svečių: 1
Prisijungusių narių nėra

Registruoti nariai: 1,676
Neaktyvūs nariai: 15
Naujausias narys: Beaver
Paskutiniai straipsniai
Kaip saugiai ir efek...
Šamas žiemą ir vasarą
Karpių medžioklė
"TAI YRA" vandens sk...
Palaukiminė meždioklė
Populiariausi straipsniai
Stacionari rūkykla
Povandeninė žūklė – ...
Gaminam rūkyklą
Povandeninė medžiokl...
Retos ir nykstančios...
Klubo rėmėjai
Profilis facebook'e
Reklama
Paskutiniai Komentarai
GintarasGVE
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?
Žiūrėti

GintarasGVE
12. Povandeninė žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas.

Kas gali paaiškinti, kur prasideda ir kur baigiasi rekreacinė zona pajūryje?
Žiūrėti

legris
Gaila,kad tik dabar paskaiciau Sokiai pokiai
Žiūrėti

gasas
fantastika!
Žiūrėti

mb
Geras atidarymas! Sveikinimai Ploja
Žiūrėti

Richi
Gera !!!
Žiūrėti

Naujausi filmai
Spearfishing... [29/10-17]
Šamų medžiok... [19/02-15]
Šamų medžiok... [12/02-15]
Nardymas po ... [12/02-15]
Halibutų med... [12/02-15]
Spearfishing... [01/09-14]
Freedving Ai... [04/08-14]
Elektrėnų ma... [14/10-13]
TV laida "Ap... [01/07-13]
Baltuju Laka... [11/08-12]
Medžioti draudžiama
Vėgeles
gruodžio 15-sausio 15 d.,
lydekas
vasario 1-balandžio 20 d.,
sterkus
kovo 1-gegužės 20 d.,
kiršlius
kovo 1-gegužės 15 d.,
salačius
balandžio 1-gegužės 15 d.,
žiobrius
gegužės 15-birželio 15 d.,
otus
gegužės 1-liepos 31 d.,
upėtakius
spalio 1-gruodžio 31 d.,
sykus
spalio 1-gruodžio 31 d.

Medžioti galima čia...

Povandeninė medžioklė ,viskas pradedančiajam
Povandeninė medžioklė ,viskas pradedančiajam

Medžiotojo apranga:
Tikriausiai sunkiausias klausimas, kai renkiesi povandeninės medžioklės įrangą – kokį kostiumą pirkti? Jų būna paciu ivairiausiu: su vidiniu padengimu, atviros poros , pliušas. Be to visi medžiokliniai kostiumai yra dviejų dalių – kelnės ir striukė. Kelnės būna Long John tipo (su petnešom) ir trumpi iki krūtinės. Neoprenas, iš kurio pasiūtas kostiumas, būna skirtingo storio. Kai kurie medžiotojai komplektuoja sau kostiumus iš skirtingo storio kelnių ir striukės. Mano manymu, reikėtų rasti optimalų storį kiekvienam asmeniškai. Galbūt net skirti didesnį dėmesį šilumai, t.y. kostiumo storiui. Idealiausias variantas turėti ne vieną, bet du kostiumus skirtingų storių. Kadangi Lietuvoje medžioklė vyksta ir vėsiuoju metų laiku, t.y. pavasarį ir vėlai rudenį, o šiuo metų laiku vandens temperatūra gali nukristi iki 4-6 C°. Na ir trečias dalykas - kaina, bet apie tai sunku ką patarti, kadangi kiekvieno iš mūsų piniginės storis skiriasi.

Kaukė:
Be jos medžioklė taptų neįmanoma, kadangi žmogaus akis yra sukurta taip, kad po vandeniu matomumas plika akimi labai nedidelis. Tam yra naudojama kaukė. Ji matomumą padidina kelis ir net keliasdešimt kartų. Tai jau priklauso nuo vandens skaidrumo. Kaip reikėtų išsirinkti kaukę? Pagrindinė taisyklė – kaukę visada matuokitės parduotuvėje. Galima nežiūrėti į firmų pavadinimus, kainą tiesiog pasiimkite 4-5 kaukes ir matuokitės. Kaukė turėtų laikytis prisiurbta prie veido be jokios pagalbos. Derėtų kreipti dėmesį, iš ko ji pagaminta, rekomenduočiau rinktis silikoninę - ji geriau priglunda prie veido, nealergizuoja odos ir nepaliks pritrintų vietų ant veido po visos nardymo dienos. Povandeninio medžiotojo kaukė turi būti pagaminta iš juodo silikono, nes kitaip saulės spinduliai labai apsunkina medžioklę ir greitai pavargsta akys. Dar svarbu: greičiausiai parduotuvėje jūs išgirsit tokį terminą kaip “mažas tūris”, į kurį reiktų atkreipti savo dėmesį. Mažas kaukės vidinis tūris padeda lengviau “prapūsti” ją neriant į gylį.

Vamzdelis:
Tai ir vienas dalykų, kurie labai palengvina medžioklės procesą. Jų būna trijų rūšių: paprastas, be jokių vožtuvų. Nors su juo sunkiau pradedančiajam, bet šis vamzdelio tipas yra labausiai pripažintas medžiotojų tarpe. Didžiausias šio vamzdelio privalumas – patogumas ir tylus “darbas”. Kitas vamzdelis būna su vienu vožtuvu. Vožtuvas stovi gale, kad būtų galima išpūsti susirinkusį vandenį. Jis vadinamas pusiau sausu. Na ir trečias – sauso tipo vamzdelis. Jo tiek apačioje, tiek viršuje stovi vožtuvai. Teoriškai į jį vanduo nepatenka, bet, mano manymu, tai tik teorija. Pats tokį vamzdelį turiu ir vistiek karts nuo karto reikia išpūsti susirinkusį vandenį.

Lastai arba kitaip plaukmenys:
Jų yra labai daug ir vieni už kitus geresni. Tačiau pradedančiajam svarbu žinoti, kad medžioklėje svarbu ne greitis, o tyla. Todėl, mano manymu,kiekvienas būsimas medžiotojas turi išsirinkti lastus pagal savo “parametrus” – ūgis, svoris, nardymo įgūdžiai. Dažniausiai sunkesniam žmogui reikia kietesnių lastų, bet tai nėra taisyklė. Geriausia būtų pabandyti panardyti su skolintais iš savo draugų-bendraminčių skirtingais lastais ir parinkti labiausiai tinkančius. Dar reiktų paminėti, kad medžioklei skirti lastai būna ilgi, be jokių dirželių, “uždaro” tipo. Aišku, būna išimčių, bet apie tai tikrai ne šitoj temoj. Ilgi, medžiokliniai lastai padės greičiau nusileisti į didesnius gylius, taip sutaupysite oro atsargas, kadangi mažiau dirbsite kojomis. Medžiokliniai lastai būna pagaminti iš plastiko (pigiausi), stiklo pluošto (iš brangesnių) ir karboniniai (brangiausi). Nepatariu iš karto pirkti brangių, karboninių, dėl kelių priežasčių: kaina, reikalauja atsargios priežiūros (labai bijo net ir silpnų smūgių) ir iš tikrųjų nelabai reikalingi mūsų ežeruose. Su laiku, kai atsiras įgūdžiai galėsit nuspręsti, ar jums verta pirkti tokius lastus. Taip pat perkant lastus labai svarbu nenusipirkti mažų, nes labai greitai pradeda šalti kojos.

Svorių diržas, svorių sistemos ir svoriai:
Nors atrodo nereikšminga, tačiau be jų ir su neoprenine apranga pasinerti praktiškai neįmanoma. Tam reikalui jie ir naudojami. Jų būna minkšti: tai maišeliai pripildyti švino, kieti, tiesiog veriasi švino gabalai ant diržo ir visa sistema svorių, kurie ant nugaros primena X raidę. Skirtumo jokio, tiek vieni, tiek kiti, jei teisingai parinkti, darbą atlieka visiškai vienodai. Didžiausias svorių sistemos privalumas yra tai, kad jie nuima pagrindinį svorį nuo juosmens ir paskirsto jį po visą nugarą. Dėl to jūs galėsit ilgiau prabūti po vandeniu ir išlipdami nejausit stipraus nugaros skausmo.

Pirštinės:
Tai ir labai svarbu. Visų pirma, jos turi atlikti apsauginę funkciją nuo sužalojimų ir antra - šiluma. Iš visų tipų pirštinių galima išskirti pagrindinius du: penkiapirštės ir tripirštės. Ir vienos, ir kitos kaip ir iš išorės, taip ir iš vidaus būna su padengimu, be jokio padengimo (open cell) ir pliušas ar neilonas. Su tripirštėm būna daug šilčiau, dėl to jos ir naudojamos, kai vandens temperatūra smarkiai nukrenta.

Kojinės:
Labai panašiai kaip ir pirštinės turi dvejopą paskirtį. Viena - tai šiluma, o kita - apsaugo nuo sužalojimų, t.y. lipant į krantą, jei basomis kojomis užlipsite ant kokio nors aštraus daikto, kojinės apsaugos arba sumažins sužalojimo tikimybę. Perkant kojines labai svarbu nenusipirkti mažų, nes labai greitai pradeda šalti kojos. Kaip ir pirštinės, kojinės taip pat būna su padengimu, be jo ir su pliušu arba neilonu. Neoprenas, iš kurio gaminamos kojinės, būna įvairaus storio ir rinktis reiktų pagal medžiojimo sezoną.

Peilis:
Nors labai dažnai medžiotojų tarpe jis yra nesureikšminamas, bet jis yra privalomas. Galbūt jį tenka panaudoti ne taip dažnai, bet aš be jo niekada nesu medžiojęs. Niekada negali žinoti, ar nepasigailėsi jo nepasiėmęs, kai įsipainiosi į neatsakingai paliktus žvejų ar brakonierių tinklus. Tokiu atveju jis taps geriausias tavo draugas. Taip pat peilis dažnai būna reikalingas, kad nuraminti didelę žuvį. Tokiu atveju žuvis nesikankins ir besiblaškandama ant kukano netrukdys jums toliau medžioti.

Kukanas:
Tai toks prietaisas, kuris reikalingas laikyti prie savęs sumedžiotą laimikį. Labai nepatogu be jo, kadangi tenka tempti su savim valtį arba plaukti į krantą ir pasidėti, o tai ne pats geriausias variantas medžiojant. Pagal savo konstrukciją jie būna pačių įvairiausių tipų, bet kiekvienas medžiotojas pasirenka jam patogiausią. Svarbiausia, kad jis be problemų tvirtintųsi prie jūsų diržo ar svorių sistemos ir patikimai “laikytų” žuvį.

Ginklas:
Na ir pabaigai - svarbiausias medžiotojo elementas – povandeninis šautuvas. Šautuvai būna: „pneumatiniai“, “hidropneumatiniai”, “spyruokliniai” ir „guminukai“ arba kitaip arbaletai. Veikimo mechanizmas jų yra skirtingas, bet esmė ta pati. Medžiotojų tarpe populiariausi yra pneumatiniai šautuvai ir arbaletai. Dėl šios priežasties mes ir pakalbėsim apie šių dviejų šautuvų savybes. Jei kalbėti apie „pneumatinį“, tai galima drąsiai teigti, kad tai yra populiariausias, patogiausias ir nedaug priežiūros reikalaujantis ginklas. Sakydamas populiariausias ir patogiausias turėjau omeny, aišku, jų pritaikomumą mūsų Lietuvos ežerų ir upių sąlygom. Tokio šautuvo veikimo principas - tai suspausto oro jėga stumiamas stūmoklis, kuris savo ruožtu stumia harpūna iš vamzdžio ir padeda harpūnui nuskristi tam tikrą atstumą. Šių šautuvų kompaktiškumas, patogumas ir galimybė užsidėti įvairius antgalius ir lemia jų populiarumą medžiotojų tarpe. Tokiam šautuvo smūgio jėga priklauso nuo kelių faktorių. Pagrindiniai tai: šautuvo ilgis, harpūno fiksavimo mechanizmo išdėstymas ir pačio šautuvo vidinių detalių veikimo principas. Pradžiai rekomenduočiau rinktis šautuva apie 50-60 cm ilgio. Vėliau, kai įgausit daugiau patirties ir apsispręsit dėl savo medžiojimo stiliaus, galėsit įsigyti kitą, labiau jums tinkantį šautuvą. Čia dar reikėtų paminėti apie antgalių ir rankenos vietos įvairovę ant šautuvo, bet čia jau kita tema, kurią su laiku būtinai aptarsim.

“Guminukas” arba kitaip arbaletas: dažniausiai ilgas (vidurkis Lietuvos sąlygomis apie 75 cm) šautuvas su gale esančia rankena. Jo veikimo principas jau visai kitoks – čia harpūną stumia stora guma, kuri po gaiduko nuspaudimo susispaudžia ir grįžta i savo įprastinę padėtį. Kaip ir “pneumatų”, smūgio jėga čia priklauso nuo šautuvo ilgio, o taip pat nuo gumos storio ir gumų skaičiaus. Ne visada daugiau gumų didesnio diametro yra geriau nei viena. Pavyzdžiui, kartais dvi gumos 13mm diametro šauna daug geriau nei toks pat skaičius gumų 18 ar 20mm diametro. Bet tai jau tikrai detalės. Arbaletai dažniausiai naudojami, kai būna geras matomumas ir žuvys neprisileidžia medžiotojo šūvio atstumui. Dėl savo ilgio, jie leidžia medžiotojui būti pakankamai toli nuo žuvies ir tuo pačiu padaryti lemiamą, taiklų šūvį. Arbaletas – tai labai taiklus ginklas, dažniausiai naudojamas su vienšakiu antgaliu – “kulka”. Labai dažnai tenka išgirsti klaidingą nuomonę, kad arbaletai yra galingesni nei pneumatiniai šautuvai. Taip atsitinka dėl to, kad medžiotojai bando lyginti kokių 75 cm arbaletą ir 55 cm pneumatą. Jeigu mes bandytumėme palyginti du vienodo ilgio šautuvus, tai pneumatinio šautuvo smūgio jėga būtų daug didesnė nei arbaleto.

Povandeninės medžioklės klubas,
povandeninė medžioklė.

Straipsnį rašė: Spearfisher
Komentarai
Spearfisher 2008/10/26/ 19:32:14
Atnaujintas straipsnis happy
Cirkulas 2008/10/26/ 20:41:39
saunuolis spearfisher
ogis 2008/12/20/ 16:13:32
geras man dar reikia tokius straipsnius skaityti ir skaityti,nes tobuleti noriuneriam
Ewaldziukas 2009/01/23/ 21:55:19
happyO as noreciau klausimuka. Kur galeciau ysigyti koky nebrangu pradedancejam ginkliuka ir koky rekomenduotumete.
Cirkulas 2009/01/23/ 22:15:34
uzklausk forume temoje apie ginklus
skirmantas1 2009/03/12/ 16:30:10
jei nori kokybisko ar su garantija, eik i parduotuve, jei be garantijos ir pigiau eik i gariunus, bet atmink, skupas moka 2 kartus.
Fanas966 2009/03/12/ 18:47:39
jo jo skirmantai. Rovanoje uz mares sten'a sumokesi 700lt, o uzsisakes internete 250. kazi, skirtumas yra ?
durrasel 2009/03/27/ 11:54:21
labai aciu uz tokia info, labai padeda pradedanciajam suvis
pashka 2009/04/14/ 20:30:07
sweiki gal kas narde asvejoj?eek
DzERisss 2009/08/18/ 22:56:36
jo viskas yra ko reike pradedantTaip!
Rammtom 2010/11/27/ 17:02:17
turiu klausima o kiek mazdaug metru gali nulekti strele po vandeniu?
Spearfisher 2010/11/27/ 22:19:44
Net neisivaizduoji, kiek niuansu turi itakos suvio nuotoliui. Atsakant konkreciai i tavo klausima, vidurkis skaitosi apie 3-4m. Bet sis skaicius gali kardinaliai skirtis kaip i mazesne , taip ir i didesne puse Mirksiukas
KKK 2010/11/28/ 08:57:49
Rammtom, vieno sautuvo saugumo instrukcijoj parasyta, kad sausumoje strele gali nuskrist iki 100 metru, tai po vandeniu daryk pats isvadasthumbs up
Rašyti komentarą
Prisijunkite, norėdami parašyti komentarą.
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungti arba prisiregistruoti.

Nuostabu! Nuostabu! 17% [1 Balsas]
Labai gerai Labai gerai 0% [Nėra balsų]
Gerai Gerai 67% [4 Balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 17% [1 Balsas]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
Prisijungti
Nario vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruokis

Pamiršai slaptažodį?
Paprašyk naujo
Atsitikitinis vaizdelis


Varžybos Neriam taurė 2010
Batimetriniai žemėlapiai
Šaukykla
Jei norite rašyti žinutes, turite prisijungti.

zebai11  
2022/07/07/ 17:25:51
kuršių mariose galima povandeninė žvejyba?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:55:55
12. Povandeninė žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas. Kas gali paaiškinti, kur prasideda ir kur baigiasi rekreacinė zona pajūryje?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:54:08
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?

GintarasGVE  
2022/04/15/ 12:53:58
Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?

doncas  
2020/07/17/ 00:03:34
Sveiki. Gal kam didelės dėžės šaldytiems trofėjams, kas į Norgę važinėja. Polistirolas, išorė 118× 78× 78,5 cm. Sienelė 8 cm. Dangtis irgi 8 cm storio. Kaunas. 20 pinigų.

Rodyti daugiau pranešimu
Naujausios nuotraukos
Norvegija 2020
Norvegija 2020
2020/11/03/ 08:48:21

Vienos Norvegijos istorija apie klubo išvyką
Vienos Norvegijos is...
2019/10/24/ 00:08:00

Vienos Norvegijos istorija apie klubo išvyką
Vienos Norvegijos is...
2019/10/24/ 00:07:07

Apklausa
Kaip dažnai medžiojate?

Kelis kartus per savaitę sezono metu

Kartą per savaitę sezono metu

Kartą per mėnesį sezono metu

Kartą, du sezono metu

Norėdamas balsuoti turite prisijungti.

Rezultatai
Komentarai : 0
Apklausų archyvas
Lietuvos žemėlapis
Skaitliukas
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai
Google Analytics
Google +
„Povandeninė žūklė
© Povandeninės medžioklės klubas 2007-2022
Povandeninė žūklė - viskas apie tai!

Bet kokią informaciją kopijuoti yra griežtai draudžiama be administracijos sutikimo